Kedi ve köpek arasındaki en temel farklardan birisi, kedilerin yemek seçici canlılar olmalarıdır. “Bizim kedi hiçbir şey yemiyor” türü konuşmaları kedi sahipleri sık sık dile getirirler. Yeni mama alamazlar, denemekte çekinirler hep aynı mamayı kullanmak zorunda kalırlar. Şu şikâyet de sık duyulur. “Bu mamadan hiç memnun değilim ama bizim kedi sadece onu yiyor ne yapayım? “
Evet, Özellikle mama değişiklikleri gerçekten çok zordur. Peki, ne yapmalı?
Her hayvan özünde birbirinden farklıdır ve genel bir reçete vermek zordur. Kedinin cinsine, yaşına, kilosuna, hareketliliğine ve metabolizmasına bağlı olarak yeme düzeni de değişir. Dolayısıyla "Genel Öneriler" adıyla okuduklarınızın ancak %50 kadarı kedinize uygulanabilir. Bu sebeple "şunları uygularsanız rahat edersiniz" gibi bir tavsiye vermek son derece zor olsa da bazı püf noktaları da yok değil tabii ki :)
Öncelikle, her hayvanın özelliklerinin bilinmesi şart olmakla beraber, en öncelikle bilinmesi gereken hususlardan birisi, hayvanın kilosudur. Normal mi, zayıf mı, obez mi mutlaka bilinmelidir. Kedinin, özel bir alerjisi var mı bu da önemli bir husustur. Örneğin, glüten alerjisi varsa, glütensiz mamalar tercih edilmelidir. Veya diğer bir örnek, kediniz kilolu ve az hareket eden bir kediyse, kalorisi yüksek bir mama kedinizin kilo problemini daha da yukarılara taşıyacaktır.
Normalde, her kedi, her gün ortalama ne kadar yemesi gerektiğini bilir. Ancak mama değişimlerinde bazen kediler ne kadar ne yemeleri gerektiğini bilemeyebilirler. Bu da sorun olarak karşınıza gelebilir.
Önerimiz, mama değişiklikleri sırasında, eski mama ile yeni mamanın karıştırılarak verilmesidir. Günler ilerledikçe, yeni mamanın oranı kademeli olarak arttırılmalıdır. Aksi durumda, kediler yeni mamaya geçiş yapmakta zorlanır ve reddederler. Ve siz kedi sahipleri de kedinize özenerek aldığınız mamanın yenmemesi yüzünden büyük üzüntü ve suçluluk duyarsınız.
Kediler genelde çok su içen canlılar değildir. Eğer kediniz yeteri kadar su içmiyorsa o zaman yaş mama olarak tabir edilen mamaların (konserve, pouch) su ihtiyacı için önemli olduğunu unutmamalısınız. Sadece kuru mama ile beslenen kedilerin su eksikliğinden dolayı böbrek tarzı hastalıkları ortaya çıkabilir. İnsan gibi düşünün. Sulu yemek hiç yemediğinizi ve gün içinde yararlı olduğunu bilmenize rağmen hiç su içmediğinizi hayal edin. Doktora gittiniz. Size her gün 3 lt su içmenizi önerdi. Durum 2 canlı için de benzerdir.
Benzer bir şekilde eğer kedi sadece kuru mama yiyorsa o zaman yaş ve kuru mama ilk etapta karıştırılarak verilmelidir. Sonrasında kademeli olarak yaş mama arttırılabilir veya tamamen yaş mama verilebilir.
Unutmayın; sizin ve sevdiklerinizi sağlığı yerinde olmadan tam bir mutluluktan bahsetmek mümkün değildir.
Hep beraber sağlıklı mutlu günler J